Fakta om omega-3

Krillkapslar för hjärtat om du har problem med hjärtat, blodet, kärlen eller lederna eller bara helt enkelt vill förebygga problem, så är omega-3 och krillolja något du bör öka intaget av.

Både de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 är livsviktiga för oss, men med dagens kost får de flesta av oss i oss helt för mycket omega-6 som är proinflammatoriskt. Tidigare när vi åt mer fisk i Sverige så låg balansen mellan fettsyrorna på 1:2 med dubbelt så högt intag av omega-6. Idag kan den ligga på upp emot 1:20 med tjugo gånger så mycket omega-6 som omega-3. Omega-6 finns i vegetabiliska oljor men gömmer sig också i den mesta färdigmat och finns mycket i restaurangmat. Omega-3 hittar man däremot i fisk, linfröolja och valnötter.

Omega-3 från fisk är helt klart bäst eftersom man får i sig både EPA och DHA. När man intar linfröolja eller valnötter får man i sig en fettsyra som heter alfalinolensyra som måste omvandlas i kroppen först till EPA och sedan vidare till DHA. För att omvandlingen ska kunna ske behövs ett enzym i kroppen, men om man äter för mycket omega-6 räcker inte enzymet till och omvandlingen till omega-3 hämmas.

Krillolja innehåller höga nivåer av både EPA och DHA och fosfolipiderna gör att de även lättare tas upp av kroppen.

EPA behövs för blodet och gör det tunnare genom att minska sammanklumpningen av röda blodkroppar, vilket i sin tur minskar risken för blodproppar. EPA påverkar även blodfetterna och sänker både kolesterol och triglycerider och har mycket påverkan på sinnesstämningen.

DHA är väsentligt för hjärnan eftersom eftersom en stor del av gråsubstansen består av DHA. Liksom EPA gör även DHA blodet tunnare, men behövs också för nervsystemet, ögonen, inlärningen och minnet.

Om man är tveksam till tillskott, är ett omega-3 tillskott ändå något av det man borde prioritera högst för att förebygga många sjukdomar som är allt för vanliga idag. Det finns flera olika typer av omega-3-tillskott och här kan du läsa om skillnaderna mellan krillolja, fiskolja och fiskleverolja.